top of page

Batteribränder i flerbostadshus har ökat med över 300 %

Uppdaterat: 28 nov.

Tidningsrubriker som beskriver allvarliga batteribränder i Malmö 2024. I bakgrunden finns ett elcykelbatteri

Enligt MSB har antal bränder eller brandtillbud som orsakats av batterier och laddare mer än tredubblades i flerbostadshus, från 16 till 52 mellan åren 2018 till 2023. Även Elsäkerhetsverket går ut med att var tionde brand i bostäder orsakas av just batterier i exempelvis mobiltelefoner och elcyklar, och varnar för att bränderna kommer att öka. Tidigare var det mest vanligt att mobiltelefoner var orsaken till batteribränder, men nu syns det en tydlig ökning av elfordon såsom elcyklar och sparkcyklar. Ser man till elcyklar har försäljningen ökat markant. 2014 såldes det ca 12 000 elcyklar i Sverige och 2023 ökade försäljningen till nästan 100 000 stycken.


Person som tar ut ett batteri ur en elcykel

Under 2024 visar tidningsrubrikerna att den negativa trenden kring batteribränder fortsätter. Bara i Malmö har det varit ett stort antal allvarliga bränder som orsakats av just uppladdningsbara batterier. Det har till och med gått så långt att cykelbatterier förbjuds i offentliga byggnader i bland annat Region Skåne pga att de har "för stor sprängkraft" enligt Sydsvenskan.


Entré till Lunds Universitetssjukhus i Region Skåne som inte tillåter elcykelbatterier.

Den här utvecklingen har skapat nya utmaningar för räddningstjänsten, eftersom bränder i litiumjonbatterier är svårare att hantera på grund av risken för termisk rusning, där batteriet återantänder sig självt efter släckning. Detta kräver specialkunskap och utrustning hos brandmän för att hantera den här typen av bränder​ enligt MSB. Vad som även är farligt när ett litiumjonbatteri antänder är att de läcker en sövande och farlig gas, vilket är extra allvarligt nattetid när de boende sover.


Statistiken

Statistiken hämtas direkt från MSB:s statistikdatabas och Statistikdatabasen (SCB).


Flerbostadshus

Antal bränder som startas i batterier och batteriladdare från 2018 till 2023 i flerbostadshus.

Brandorsak

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Batteri

6

7

18

15

23

47

Batteriladdare

10

7

11

6

9

5

Totalt

16

14

29

21

32

52

Bostäder

Antal bränder som startas i batterier och batteriladdare från 2018 till 2023 i alla typer av bostadstyper. Med bostäder räknas; flerbostadshus, rad-, par eller kedjehus, villa och fritidshus.

Brandorsak

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Batteri

24

31

49

43

58

83

Batteriladdare

31

26

33

20

31

27

Totalt

55

57

82

63

89

110

Såld mängd batterier

Såld mängd bärbara batterier från 2018 till 2022, det saknas statistik för 2023. Mängden visas i ton.


2018

2019

2020

2021

2022

Bärbara batterier - Litium/Litiumjon/Litiumpolymer

2 082

2 126,3

2 498,6

3 125,7

3 024,6

Analys

Statistiken visar tydligt att 2023 sticker ut i mängden just när det kommer till bränder som börjar i batterier och den negativa trenden ökar år för år. Att försäljningen av bärbara batterier har ökat med ca 50 % från 2018 till 2022 tyder på att batteribränder blir en ökad risk.


Vad utlöser en brand i ett litiumjonbatteri?

Batterier som laddas brinner

Det finns tre huvudsakliga faktorer som kan leda till en brand i ett litiumjonbatteri:


  1. Yttre påverkan – till exempel fall, stötar eller slag.

  2. Överladdning av batteriet.

  3. Exponering för höga temperaturer.


Om någon av dessa situationer når en kritisk nivå, kan en kemisk reaktion utlösas i battericellens elektrolyt, vilket kallas för en termisk rusning. Denna process producerar brännbara gaser som, när de blandas med syre och den interna temperaturen stiger tillräckligt, kan orsaka att batteriet börjar brinna.


Så skyddar ni er

  • Ladda inte batterier över natten, när ingen är hemma, i trånga utrymmen eller i anslutning till en utrymningsväg.

  • Använd endast tillverkarens rekommenderade laddare och se till att laddaren är CE-märkt.

  • Ha brandsläckare och brandfilt nära till hands.

  • Undvik att ladda batterier på brandfarliga ytor som t.ex. i en soffa eller säng. Ladda istället på en plan och hård yta.

  • Om en produkt laddas och börjar ryka eller brinna ska du omedelbart avbryta laddningen genom att dra ur sladden. Överväg om flytta föremålet utomhus eller försöka släcka branden med handbrandsläckare eller vatten. Om du inte kan hantera branden, larma 112 så fort som möjligt. Kom ihåg att stänga dörren till rummet med det brinnande föremålet om det inte går att förflytta det utomhus samt utrym hemmet och varna andra.

  • Se till att det finns en fungerande brandvarnare i det rum där batterier laddas för snabb detektering.


Använd uppkopplade brandvarnare

Uppkopplade brandvarnare är ett kraftfullt verktyg för att förebygga bränder och säkerställa snabb åtgärd vid brandtillbud. Här är några sätt på hur ni kan använda dessa brandvarnare effektivt för att minska brandrisken.


Uppkopplad brandvarnare

Automatiska larm och notifikationer

Brandvarnarna är uppkopplade till ett trådlöst system, vilket innebär att om en brandvarnare utlöses i ett rum, skickas larmet automatiskt till alla brandvarnare i systemet. Detta säkerställer att hela hushållet eller fastigheten blir varnade samtidigt, även om ingen inte befinner dig i närheten av brandens ursprung. Dessutom kan ni ställa in systemet för att skicka omedelbara notifikationer till den boendes telefon, vilket ger er möjlighet att agera snabbt även om du ingen är hemma.


Koppling till SOS Alarm

En av de stora fördelarna med ett uppkopplat brandlarmssystem är att det är kopplat direkt mot SOS Alarm. Om en brand upptäcks skickas larmet omedelbart till SOS Alarm, vilket minskar den kritiska tiden det tar att tillkalla räddningstjänst. I flerbostadshus där flera personer bor på samma plats, innebär direktuppkoppling mot SOS Alarm att alla boende har en extra säkerhetsnivå. Om branden upptäcks och larmet aktiveras kan SOS Alarm omedelbart koordinera evakuering och släckinsatser.


Brandvarnare som är uppkopplade direkt med SOS Alarm

Alltid full koll

Med ett uppkopplat brandlarmsystem kan ni övervaka statusen på alla brandvarnare via en app vilket innebär att ni alltid har koll på batterinivåer, att brandvarnaren sitter på sin plats och att enheterna fungerar som de ska. Ni kan även utföra regelbundna tester av systemet direkt via appen, vilket hjälper er att säkerställa att allt är i drift och kan reagera snabbt vid en brand samt underlätta ert SBA-arbete.


Ta hjälp av en expert

Vi på NOCAB Säkerhet arbetar med säkerhet till bostadsrättsföreningar.

Kontakta oss för få hjälp att förebygga brand i ert flerbostadshus.



bottom of page