top of page

Brandrisker med Litiumjonbatterier i Flerbostadshus

I de flesta svenska hem och flerbostadshus är litiumjonbatterier en essentiell del av vårt vardagsliv. Från smartphones till elcyklar och elsparkcyklar, möjliggör dessa batterier mobilitet och bekvämlighet som vi tidigare bara kunde drömma om. Men med deras användning kommer också en ökad medvetenhet om brandrisker, särskilt när de hanteras eller laddas felaktigt. I detta inlägg ska vi diskutera de specifika riskerna med litiumjonbatterier i flerbostadshus och hur man säkert kan ladda och hantera dem.


En telefon som laddas utan uppsikt ökar brandrisken i flerbostadshus


Vad skiljer litiumjonbatterier från andra batterityper?

Litiumjonbatterier skiljer sig från andra batterityper genom sin höga energitäthet och förmågan att laddas och urladdas upprepade gånger utan att förlora mycket kapacitet. Denna egenskap har gjort dem till det batterival för en mängd olika elektroniska enheter, från bärbara datorer till elfordon. Men det är just denna höga energitäthet som också innebär en ökad brandrisk om de inte hanteras korrekt.


Brandrisker med litiumjonbatterier:

Litiumjonbatterier kan bli farliga om de överhettas, kortsluts eller skadas på något sätt. När de överhettas kan de komma i kontakt med den elektriska isoleringen och orsaka en termisk kaskadreaktion som leder till brand eller till och med explosion. Dessutom kan felaktig laddning eller användning av icke-godkända laddare öka risken för överhettning och brand. I ett flerbostadshus kan en brand orsakad av ett litiumjonbatteri sprida sig snabbt och utgöra en allvarlig fara för alla boende.


Säker laddning av elcyklar, elsparkcyklar och liknande enheter:

För att minimera risken för brandrelaterade incidenter med litiumjonbatterier är det viktigt att följa några grundläggande säkerhetsåtgärder:

  1. Använd endast original- eller tillverkarens rekommenderade laddare för dina enheter. Undvik att använda icke-godkända eller billiga laddare som kan vara av låg kvalitet och öka risken för överhettning.

  2. Ladda aldrig dina enheter över natten eller när du inte är hemma. Övervakning av laddningsprocessen minskar risken för olyckor avsevärt.

  3. Undvik att överladda batterierna. Koppla ur laddaren när enheten är fulladdad för att förhindra överhettning och överbelastning av batterierna.

  4. Förvara alltid batteridrivna enheter på en säker plats borta från brandfarliga material som textilier eller papper.

  5. Om du misstänker att ett litiumjonbatteri är skadat eller beter sig konstigt, sluta använda det omedelbart och kontakta tillverkaren för rådgivning om hur du säkert kan hantera det.

 

Att upptäcka brand tidigt är avgörande

Eftersom brand i litiumjonbatterier är svårsläckt är det viktigt att upptäcka branden i tid. Med hjälp av uppkopplade brandvarnare skickas brandlarm direkt till boende, grannar, larmcentral eller medarbetare.


En uppkopplad brandvarnare som varnar grannar och larmcentral vid eventuell brand.
Uppkopplad brandvarnare

Traditionella brandvarnare gör ingen nytta om ingen hör dem, men med uppkopplade brandvarnare kan bränder upptäckas även när boende inte hemma, eller om en brand uppstår i utrymmen där det inte alltid är människor närvarande, som exempelvis i just garage eller förråd.

bottom of page